Държавата губи над 400 млн. лева годишно заради феномена "заплата в плик", съобщи говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров пред БНР.

За да може работникът сам да изчисли загубите си от невнесени осигуровки, от НАП и Главната инспекция по труда (ГИТ) са разработили калкулатор.

Над 60% от работодателите са оценени като рискови за укриване на данъци и осигуровки, заяви Бъчваров. Загубите са не само за хазната, но и лично за работника:

Той даде пример с работник, който получава 1000 лв., но работодателят му плаща осигуровки на сумата от 500 лв., дългосрочната загуба с калкулатора, който сме разработили, показва загуба от порядъка на 60 000 лв.", каза Бъчваров.

Най-рискови са секторите строителство и търговия на дребно. Според говорителя на ГИТ Дина Христова, работникът може да подаде анонимен сигнал в Инспекцията по труда.

"Факт е, че най-често сигналите се подават именно свързани с изпълнение на трудовите правоотношения - възникването им и работното време и заплащането на труда, а не толкова за условия на труд, здраве и безопасност", каза Христова.

От началото на годината до октомври в инспекцията са подадени общо 5 000 сигнала, уточни Динева.