Кабинетът е длъжен да внесе бюджет за следващата година. Тази позицията изрази пред News.bg социалистът Румен Гечев след двете изслушвания на финансовия министър Росица Велкова. За служебното правителство действали също финансовите закони и до края на ноември то също е длъжно да внесе макрорамката за следващата година.

Социалистът се изненадал като прочел в медиите, че служебният кабинет подготвя три варианта на бюджета за следващата година. Няма такава световна практика, подчерта той. Независимо дали кабинетът е служебен или редовен, той не можел да си играе на "тука има - тука няма", заяви депутатът. Нормална процедура е да се правят различни сметки. Ако няма правителство и служебният кабинет не внесе проект на бюджет, 2023 ще започне със същите параметри на настоящия бюджет.

Това няма да е фатално, ако изборите са през зимата и в началото на пролетта има нов кабинет, но ще представлява голямо предизвикателство, предупреди червеният депутат.

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023
Обновена

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023

МФ: Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни

Изслушването на Росица Велкова в НС било ПиАр акция, според Румен Гечев, а атаките основно били срещу ПП.

При нивата на инфлацията перата по бюджета нямало да стигнат да си покрием разходите, според него. "Затова ние от БСП ще направим всичко възможно да има редовен кабинет", изтъкна Гечев. Ако има редовен кабинет до средата на декември ще може да се внесе бюджет.

Асен Василев обвини служебният кабинет в безотговорност

Асен Василев обвини служебният кабинет в безотговорност

И в спекулации с вариантите на бюджет, които обаче няма да бъдат внесени

Левите ще настояват за освобождаване от 10% данък на доходите до жизнения минимум. Всички работещи няма да плащат 10% върху първите 560 лева от доходите им месечно. Това ще струва малко над един милиард лева. Ще настояваме да се запазят действащите програми, каквато е политиката на целия ЕС, подчерта още той. Левите са против да се свива помощта за бизнеса, защото тези икономии щели да излязат кървави за икономиката.

Бюджетът за следващата година може да стане популистки, ако се отиде към избори, защото, както изтъкна Румен Гечев, партиите щели да се надпреварват кой къде повече да даде с цел печалба на гласове. Аз не смятам, че това ще проработи много добре, каза той. Според него българите си давали сметка кои предложения са популистки.