"Филмът с шантажа на българското правителство приключи. Чудя се защо те (превозвачите - бел. ред.) искат оставки, като последните три месеца ние имахме ясни преговори и договорки, и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работило в автобусния транспорт, е сгрешен," заяви министърът на транспорта Николай Събев по БНР.

Припомняме, че в четвъртък представители на превозвачите напуснаха срещата с премиера Кирил Петков с мотива, че държавата не е негова собственост, а след скандала бе разпространен запис от срещата. От Министерския съвет коментираха, че за да направи някой запис от работна среща, значи е търсен конфликт.

Чрез публикация във "Фейсбук," министърът на транспорта заяви: "В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи. Вече има повече контрол, и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас и да подреди правилно отношенията в икономиката. Филмът с няколко послушни транспортни фирми на "държавна хранилка" приключи", написа Събев вчера.

Пред бТВ тази сутрин той участва в пряко включване след Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Той каза, че държавата ще започне действия по подреждане на разписанията, така че да няма дублиране на разписания, да няма дублиране на финансиране и на субсидиране. Според него Милтенова представлява част от фирмите, които "нямат интерес държавата да има национална транспортна схема." Той предупреди, че в лицето на министерството превозвачите могат да имат "гарант за равни условия на пазара", заяви Николай Събев. Той изрази съмнения в легитимността на Магдалена Милтенова и се закани да покани на преговори "легитимни превозвачи"

Относно заявката за пълна транспортна блокада на страната на 18 май Събев заяви, че Министерство на транспорта няма да допусне прекъсване на превозите.

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Държат срещите да бъдат само публични