58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Само 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева. Останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят. Това сочи проучване на агенция Тренд, проведено през септември 2021 г. Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов, управител на агенцията.

Целта остава: България приема еврото през 2024 година

Целта остава: България приема еврото през 2024 година

Растящият дефицит не бил проблем

Допитването е изготвено специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година.

Допитването включва и други въпроси.

71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.

70% от българите очакват скок в цените след приемането на еврото

70% от българите очакват скок в цените след приемането на еврото

1/5 от запитаните изобщо не искат да се разделят с лева

Над 40% очакват негативни последици за българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос "Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?" 19% отговарят "към по-добро", 47% "към по-лошо", 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Припомняме, че проучване на Евробарометър, проведено сред седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната, през юли отново показа, че българите масово очакват повишаване на цените, а 52% от запитаните подкрепят въвеждането на еврото.