Трудно може да се кажат какви са ефектите от присъединяването на България към Еврозоната, при положение че Еврозоната сменя правилата и приоритети си в крачка. Това мнение изрази пред bTV доц. Григор Сарийски, финансов и икономически експерт от Института за икономически изследвания при БАН.

Той поясни, че от икономическите приоритети в момента се местим към равенството на половете, разпределението на бежанци и други.

Не знаем дали в един момент тази структура няма да бъде използвана като инструмент за натиск за прокарването на тези политики, отбеляза експертът.

Бащата на валутния борд: Влизането в еврозоната ми мирише на измама, ще има хаос, а не ползи

Бащата на валутния борд: Влизането в еврозоната ми мирише на измама, ще има хаос, а не ползи

Нямало никакви проблеми с валутния борд

От своя страна финансистът Емил Хърсев заяви, че според него от приемането на еврото имаме само позитиви, не и негативи. По негови думи ефектът от споменатите от Сарийски промени ще се усети, независимо от това дали въведем еврото, или не.

Той открои две основни предимства на това да излезем от валутния борд, като се присъединим към Еврозоната. "Първо ще имаме отново кредитор от последна инстанция. Това означава, че банките ще могат да освободят една голяма част от принудително държаната в момента ликвидност", обясни Хърсев.

Той посочи, че сме в процес, при който доходите у нас растат с по 10% - двойно на нарастването на БВП. По негови думи въпреки че цените също вървят нагоре, сме в процес на сближаване на ценовото равнище и равнището на доходи с икономическата общност, към която се интегрираме. Това ще върви независимо дали ще плащаме с евро, или с левове, категоричен бе Хърсев.

Сарийски се съгласи с тази теза и допълни, че в момента се сближаваме, докато страните от периферията членки на еврозоната се отдалечават от средния стандарт за Еврозоната.

Икономисти остават разделени за влизането ни в Еврозоната

Икономисти остават разделени за влизането ни в Еврозоната

Информационна кампания и дебати по темата