КНСБ очаква проблеми за функционирането на пенсионния модел заради начина, по който се увеличават пенсиите в предлаганата управленска програма. Това каза на пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Според него предложеният модел за увеличение на минималните пенсии би ощетил хората с 200 лв. пенсия. Затова от синдиката настояват за увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено.

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минималната работна заплата пък ще стане 650 лв. в рамките на мандата

Пламен Димитров беше категоричен, че от КНСБ не са против увеличение. По думите му всички пенсии трябва да бъдат свързани с приноса на човек към осигурителната система. Според него получаващите пенсия под прага на бедността трябва да бъдат подпомогнати. Това обаче да става през системата за социално подпомагане, която от КНСБ смятат, че трябва цялостно да се ревизира и да се въведе подоходен, но и имуществен критерий.

"Беден ли е пенсионер с минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст 161 лева, но с пет апартамента на булевард Витоша", попита Пламен Димитров.

Средната заплата в частния сектор достигнала 954 лв.

Средната заплата в частния сектор достигнала 954 лв.

Софиянци взимат най-високите заплати

Той посочи, че синдикатът е категорично против обсъжданата от експерти и политици идея за увеличение на пенсионната възраст и стаж, която би довела до разрушение на постигнатия с много компромиси пенсионен модел в България. По думите му "ще има бой, ако възрастта за пенсиониране стане 67 години".

Вдигане на пенсионната възраст прогнозира финансистът Хърсев

Вдигане на пенсионната възраст прогнозира финансистът Хърсев

Пенсионната система не може да се поддържа дълго време за сметка на бюджета

В управленската програма липсвал най-важният проблем - справянето с бедността. До края на мандата е поет ангажимент пред ЕК в стратегията "България 2020" застрашените от бедност да бъдат намалени с 260 хиляди души.

Пламен Димитров изтъкна, че има мерки за справяне с бедността, сред които целите за увеличение на минималната заплата до 650 лева и на средната до 1500 лева. Те обаче може и да не се случат, ако са обвързани с ръста на брутния продукт и заложените 120 милиарда лева БВП през 2020 година.

Пенсионерите плашат с протести и съда в Страсбург

Пенсионерите плашат с протести и съда в Страсбург

Търпението им е изчерпано и искат по-достоен живот

От синдиката настояват за изпреварващо увеличение на доходите. В сферата по доходите липсва регионалното различие и политики за справяне с обезлюдяването на големи райони, категорични са от КНСБ.