Представители на двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", няма да се отзоват на отправената към тях покана от работодателските организации да преговарят днес за минималната работна заплата (МРЗ). Държавата предлага повишаване на заплатата с 9 % до 460 лева през 2017 година, съобщи БНР.

Минимална работна заплата за висшисти, иска КНСБ от 2017-та

Минимална работна заплата за висшисти, иска КНСБ от 2017-та

Ако искаме тези хора да остават в България

Работодателите оспорват планирания ръст и предлагат в спешни преговори с профсъюзите да се изработи механизъм за минималното възнаграждение, който пък държавата да въведе от следващата година.

КНСБ и КТ "Подкрепа" припомнят, че още през тази пролет са внесли в подкомисията по доходите към Тристранния съвет своето предложение как да се определя минималната заплата. Част от бизнеса също има внесени предложения, но в Тристранния съвет за сътрудничество темата все още не е разглеждана.

Работодателите поканиха синдикатите да си поговорят за минималната работна заплата

Работодателите поканиха синдикатите да си поговорят за минималната работна заплата

Не се съгласни с повишение до 460 лв.

Преди дни дни и социалният министър Русева заяви, че държавата няма да преразглежда предложението за 460 лв. МРЗ от 2017 година.

Поканата от работодателските организации дойде преди три дни след като в бюджетните проектозакони за 2017 година се споменава МРЗ от 460 лева при 420 сега.