850 лева годишен данък за всяко такси ще плащат превозвачите в София. Промяната в Наредбата за местните данъци и такси в столицата аргументира Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия, която е и вносител на доклада за промяната на налога.

„Ние имаме срок, който трябва да спазим. Този срок е краят на септември, придържайки се към него, ние се готвим за промяната”, заяви Йорданова.
Тя обясни, че 850 лв. е последната сума, около която са се обединили с представители на бранша.

Като вносители на промяната те аргументират сумата с размера на плащания патентен данък от 2007 г. - 630 лв. и размера на инфлацията от 2007 г. досега – приблизително 30%. Така сумата на ден за една кола е 2,40 лв., а при условие, че един автомобил се ползва от двама водачи, сумата, която ще дължат е 1,20 лв. изчисляват общинарите.

Съвносители на доклада са общинарите Ваня Тагарева от ГЕРБ, Прошко Прошков - РБ и Симеон Славчев - Група 5.

Йорданова обясни, че разговори и консултации с бранша са водени няколко месеца и голяма част са подкрепили промяната. Йорданова изтъкна, че таксиметровите превозвачи смятат, че по този начин бизнесът ще се изсветли.

Тя увери, че въвеждането на годишния данък няма в никакъв случай да се отрази на цените за гражданите. По думите й това е една промяна в подкрепа за общините, тъй като приходите от данъка ще остават изцяло в бюджета на местните власти.

Този данък ще се използва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура, тротоарите, разбира се всичко, което е свързано с пътната инфраструктура. Това е един данък, който се дава на софиянци, за да бъде харчен за софиянци и да бъде в услуга на хората, които ползват тази инфраструктура”, категорична бе Йорданова.