Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по "Гражданска отговорност" след смърт на пътя. Те настояват да се плащат изчислимото, което не дава възможност за злоупотреби.
Това заяви председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова в предаването на bTV "Лице в лице".

"Не искаме лимитиране на обезщетенията по "Гражданска отговорност" като цяло. Искаме лимитиране на един много конкретен компонент по тях, който е нараснал като раково образувание, изял е останалите обезщетения по "Гражданска отговорност" и пречи да се дават справедливи обезщетения", подчерта Несторова.

Председателят на Асоциацията на застрахователите визира компонента "болка и страдание".

Застрахователите искат ясна методика за изчисление на обезщетенията

Застрахователите искат ясна методика за изчисление на обезщетенията

Ако не се направят законови промени, "Гражданската отговорност" скача до 1000 лв.

Припомняме, между първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, които лимитират до 20 000 лв. обезщетенията за роднини и близки на загиналите в катастрофи. Малко по-късно, в неделя, 4 ноември, премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените промени в Застрахователния кодекс. Подобен таван на обезщетенията има в евродиректива и според противници на промените не е необходимо още едно ограничение.

По-късно Менда Стоянова конкретизира ограниченията - без лимит остават обезщетенията за роднините.

Според Несторова в страните от ЕС съдът дава дори и по-големи обезщетения от тези у нас, но предимно на база на искове за конкретни имуществени щети - за загубени доходи, издръжка на децата и т.н.

Такъв тип искове обаче у нас почти няма, посочи Несторова. По думите й средният размер на обезщетенията за болки и страдания е скочил с 50% за 5 години без икономическа логика. Има случаи, при които адвокати прибират половината или даже почти всички спечелени пари.

АИКБ одобрява лимитите, но иска и методика в застраховането

АИКБ одобрява лимитите, но иска и методика в застраховането

За да няма субективност и социална несправедливост

Малко по-рано председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова призова обществото и медиите да подават сигнали за адвокати, които спекулират с мъката на пострадалите, за да не се хвърля петно върху цялата адвокатска гилдия.

Висшият адвокатски съвет се противопостави на колеги, които печелят от катастрофи

Висшият адвокатски съвет се противопостави на колеги, които печелят от катастрофи

Не може цялата адвокатура да страда, категорична е Ралица Негенцова

"Идеята е да се преместят от недоказуеми към доказуеми искове", подчерта Несторова. Така на адвокатите ще им се наложи да вършат реална работа по проучване на нуждите на своите клиенти.

Светла Несторова отново поиска да бъде създадена конкретна методика при определянето на претенциите за имуществени щети. Застраховането не плаща справедливост, кръвнина и възмездие, допълни тя.