Агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране на проекта "Модернизация на път 1-8 "Калотина - Софийски околовръстен път" в участъка от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка". Парите ще са по Механизма за свързване на Европа по годишната работна програма 2016 г.

Пътната агенция е получила подкрепата на Министерския съвет по време на днешното заседание, съобщават от "Дондуков 1".

От правителството уточняват, че пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е част от направлението Лондон-Будапеща- Белград-Ниш-София-Пловдив-Истанбул-Калкута. Това е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Участъкът ГКПП "Калотина" - София осигурява връзка към трансевропейски коридор "Ориент/Източно Средиземноморски".

От правителството смятат, че с модернизацията на пътния участък ще бъде подобрена трансграничната връзка между България и Сърбия. Това ще спомогне да се постигне в голяма степен завършеност на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. Освен това ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение.

Проектът включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м. Предвидено е също строителството на множество съоръжения - мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели.

177 млн. лева е индикативната стойност на проекта.