От 30 години България винаги е била на опашката по доходи в Европейския съюз. Това заяви пред БНР председателят на УС на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Според него страната ни се е различавала изключително много от всички европейски страни, включително и от бившите социалистически страни, тъй като е имала свой собствен преход.

България е единствената държава, която беше обявила мораториум по външния си дълг, на практика държава във фалит в началото на 90-те години, припомни той, допълвайки, че България е единствената икономика, която е познала мутренските и рекетьорските времена, хиперинфлацията и разграбването на банковата система.

Не достигат не кадри, а достойни заплати

Не достигат не кадри, а достойни заплати

Недостигът е само за нискоквалифицирана работна ръка, обясняват от "Солидарна България"

Радев изрази мнение, че трябва да се смени профилът на инвеститорите. Получава се един порочен кръг от това, че са ниски работните заплати и привличаш само нисък клас инвеститори, обясни той.

Запитан обаче докога страната ни ще се рекламира като "Мека на евтината работна ръка" Радев посочи, че не смята, че управляващите искат да имат нископлатени хора.

Напротив, ако са високо платени българските работници, те ще могат да взимат много по-големи данъци, подчерта той.

Според него България има големи конкурентни предимства спрямо Сърбия или Турция, за да привлече "Фолксваген" като инвеститор.

Това е едно от малкото хубави неща, които ще се случат в началото на 21 век, но то не променя по никакъв начин картинката, коментира той.

Радев обобщи, че в момента българската икономика е конкурентоспособна само заради ниската работна заплата и ниските енергийни цени.

Българите са с най-ниски заплати на Балканите

Българите са с най-ниски заплати на Балканите

След нас се нарежда само Албания