Българските технологии за преработвателната, текстилната и фармацевтичната промишленост са интересни на Узбекистан. Това стана ясно на среща на икономическия министър Божидар Лукарски с неговата узбекска колежка Галина Саидова в Ташкент.

"Тук сме с идеята да разширим търговско-икономическите връзки с Узбекистан, защото през последната година стокообменът ни отчита спад“, каза Лукарски.

Той добави, че потенциал за това има и че страната ни може да предложи много технологични решения не само в областта на строителството, но и във фармацевтичната и текстилната промишленост. Нашите технологии са конкурентни като цена и качество.

Саидова обясни, че стремежът на Узбекистан е да обновява технологично производствените си мощности и да произвежда собствена преработена продукция, която да я прави независима от вноса. По тази причина се търсят съвременни технологии. Тя посочи още, че страната й си поставя за цел да се превърне в агроиндустриална държава.

През последните 10 години Узбекистан отбелязва ръст на икономиката от средно 8%, а износът й вече достига 15 млрд. долара. Страната завършва процеса по приватизация и развитие на инфраструктура, която да обслужва индустрията.

Проведената Междуправителствена българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпроводена от двустранен бизнес форум са протекли при изключително висок интерес, заяви министър Лукарски.

По негови думи България е перспективен партньор, благодарение на поддържаната финансова и икономическа стабилност и постигнатия ръст от 3% на БВП, който е над средния за ЕС. Той призова узбекските туристи да се възползват от възможностите на нашите курорти.