Линията на бедност не е достатъчна и няма почти никаква приложимост, освен добавките за хората с увреждания. Това заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред БиТиВи за новата определена линия на бедност от МС от 504 лв., която ще влезе в сила от началото на 2023 г. Според Григорова линията на бедност не би трябвало да попречи на изпълнението на бюджета и не очаква съпротива срещу нея.

Досега никога не е имало такъв ръст на линия на бедност, но за август месец през 2022 г. спрямо 2021 г. инфлацията е 17.7%, а и пенсията не е обвързана с линията на бедност, уточни Григорова.

С до 504 лв. на месец ще сме официално бедни през 2023 г.

С до 504 лв. на месец ще сме официално бедни през 2023 г.

Линията на бедност в страната се вдига с 91 лв.

Тя добави обаче, че пенсиите в България са изключително ниски и дори хора с над необходимия трудов стаж получават ниски пенсии - това е генералният проблем според КТ "Подкрепа".

По-големият проблем е, че в линията на бедност, дори и в този размер, няма да се усети от българските граждани, изтъкна Григорова. Около 22% са бедните хора в България.

Ваня Григорова допълни, че инфлацията зависи от цените на горивата, а несигурността кара производителите и търговците да поддържат високи цени. Ако трябва да чакаме всеки месец, за да видим каква ще е цената на газа и петрола, няма как бизнесът да си направи сметка, за да може да планира занапред, аргументира се тя.