ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички българи, които имат право на глас. 81% близо са гласували не за тях, не ги харесват. Не може с 19-20% подкрепа да се правят непопулярни мерки. Имаме нужда от правителство с максимално широка парламентарна подкрепа. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според него, ако се постигне експертно, изчистено от спорни личности правителство на широка парламентарна основа, ще бъде възможно провеждането на непопулярни и отлагани реформи. По думите му, ако имаме в парламента половината опозиция и целият народ извън парламента в опозиция, тези реформи не могат да бъдат прокарани.

Васил Велев посочи, че на практика продължава траекторията, зададена от предходните два-три парламента. Грешната траектория, зададена от предходните парламенти - голям дефицит, прекомерни харчове, не според възможностите. Ако продължаваме по тази траектория, ще финишираме с 6-7% дефицит, за което ще ни трябва финансиране от порядъка на 11-12 милиарда лева, поясни той.

Велев подчерта, че фискалният резерв е в състояние, което не налага спешно теглене на нов дълг, въпреки че сме на отрицателна територия. Миналата година по това време имаше излишък, поясни той.

Ако миналите парламенти включиха машината, бомбата, която тиктака, сега не режем някоя от жичките, така че да го спрем. Оставяме си машината да тиктака, както е настроена от предходните парламенти и тя ни води до неизбежно взривяване, смята Велев. По думите му, ако не се вземат мерки и в следващите години дефицита ще е над 3%.

Средносрочният бюджет е счупен и трябва да се поправи, а за целта е необходима широка парламентарна подкрепа, защото това предполага непопулярни мерки, изтъкна Велев. Според него има опасност от гръцки сценарий. Пътят за привеждане на дефицита в нормални размери е съкращаване на разходите. Бюджетът, зададен от предходните парламенти, е разточителен, добави той.

Ако сега се отложат разходи и се прехвърлят в следващи години, ние ще замажем положението за няколко месеца, което след това ще се върне като бумеранг с още по-голяма сила. Едно крехко мнозинство не е в състояние да направи това, от което страната има нужда, каза още Велев.

Няма да се мине без вдигане на данъците, притеснен е Васил Велев

Няма да се мине без вдигане на данъците, притеснен е Васил Велев

Според шефа на АИКБ в бюджета трябва да се промени разходната част