В пенсионната система има един-единствен верен подход - пенсиите всяка година да бъдат осъвременявани, което ще рече да бъдат преизчислявани с ръста на осигурителния доход. Таова мнение изрази пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Според него това осъвременяване, което не се случва, е най-голямото изкривяване на осигурителната система.

Той е категоричен, че осъвременяването на всички пенсии трябва да се направи веднъж завинаги и да стане норма.

Относно добавката от 50 лв. към пенсиите, която беше приложена като антикризисна мярка, синдикалистът заяви, че не иска да е на мястото на политиците, които ще я премахнат. По негови думи чисто психологически два месеца са достатъчни, за да свикне човек с този доход, а след това изваждането на тези пари ще бъде възприето като намаляване на доходи, а не като спиране на мярката.

Иван Нейков: Могат да намерят пари за осъвременяване на старите пенсии

Иван Нейков: Могат да намерят пари за осъвременяване на старите пенсии

Новият начин на намаление на основната пенсия е по-справедлив

Това е малко като слон в стъкларски магазин, отбеляза Манолов и предупреди, че всичко в държавата може да се срути за 5 минути.

"В рамките на тези дебати не се излъчва правителство и се назначава служебно, което работи с този бюджет. Който бюджет се оказва невъзможен и това правителство, служебно, в момента, в който си изпълни мандата, трябва да отиде в затвора. Защото, за да се закрепи държавата, то трябва грубо да наруши законите", коментира ситуацията той и предупреди, че независимо от "политическите игрички", нещата не са добри.

Според синдикалиста най-доброто нещо е бюджетът да се прегледа и да се прецени дали трябва да се актуализира. Това обаче не можело да стане, когато парламентът не работи, а той няма да работи, ако няма правителство.

Както се вижда, всички са полудели, обаче държавата се движи на кофти обороти, обобщи Манолов.

Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

Съотношението на минималната спрямо максималната пенсия щяло да се запази и през 2021 г.