"Тезата "няма пари" просто не е вярна. Как намерихме 1 милиард за по 50 лева, които абсолютно безпринципно раздавахме на калпак? Могат да се намерят за осъвременяване на старите пенсии", заяви пред БНР бившият социален министър Иван Нейков.

Новият начин на намаление на основната пенсия е по-справедлив, смята бившият социален министър Иван Нейков. Мнението си той изрази по повод проекта за промени в Наредбата за пенсиите, според който се предвижда основната пенсия от НОИ да се намалява с около 9%, а не с първоначално зададените 20% заради втората пенсия. Проектът е представен за обществено обсъждане.

Пламен Димитров: Двете пенсии може да са по-малко от една

Пламен Димитров: Двете пенсии може да са по-малко от една

Първата пенсия ще бъде намалена...

"В мотивите на тази наредба, която се предлага от социалното министерство коректно е записано, че този нов начин на редукция, на намаляване на пенсията, е много по-справедлив, по-законосъобразен", коментира пред БНР Иван Нейков, който сега е директор на Балканския институт за социална политика.

От момента, в който действа вторият стълб и започнаха работа капиталовите фондове, започна и намаляването на вноската в първия стълб на родените след 31 декември 1959 г. Тази част се прехвърли като вноска във втория стълб, поясни Иван Нейков мотивите за орязване на основната пенсия.

НОИ преизчислява служебно пенсиите от 1 април

НОИ преизчислява служебно пенсиите от 1 април

Механизмът вече е автоматичен

"От един момент нататък хората имат по-малка вноска в първия стълб и това е причината да има намаляване на пенсията от първия стълб. Защото има по-малък принос на хората. Този принос се пренесе във втория стълб. Идеята беше по този начин да не се увеличава осигуровката на хората."

Според Нейков от неразумни действия са били нанесени щети на осигурителната система през годините.

"Едно правителство каза, че парите ви ги няма във втория стълб - откраднаха ги секретарките, изпиха ги шофьорите. В резултат на което - хора, откажете се от собствените си пари и елате, прехвърлете се в НОИ. Много невярна теза. Обидно лъжлива теза беше тази. Парите на хората винаги са били там, където те са ги внесли или където е направен изборът. Днес има вече над 15 милиарда лева лични пари, натрупани и спестени там", каза Нейков.

По думите му досега парите си са прехвърлили от универсален пенсионен фонд в НОИ около 3% от бъдещите пенсионери.

Бившият социален министър определи като положително решението за трите варианта, по които хората ще получават парите си от втория стълб на пенсионното осигуряване. Той смята, че размерът на втората пенсия ще зависи винаги от приноса.

В същото време е категоричен, че премахването на ножицата между стари и нови пенсии трябва да бъде направено.

Той поясни, че информираността ни за пенсиите и пенсионното осигуряване се появява, като останат 5-10 години до пенсиониране.