Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) остро възрази срещу промените в Кодекса за социално осигуряване, които преди месец изненадващо бяха пуснати за обществено обсъждане от финансовото ни министерство.

Асоциацията, в която членуват всички пенсионни фондове у нас, е на мнение, огласено от Изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова, че не биха направили компромис със свободата на избор на осигурените лица, визирайки идеята за общ пул.

Какво ще се случи с втората ви пенсия
Още...

По думите й парите в партидите са частни и всеки сам трябва да прецени как да ги получи. Ето защо от БАДДПО предлагат 9 начина за изплащане на пенсия при запазване правото на унаследяване (виж. по-долу).

Именно въпросът с правото на наследство е другият спорен момент, който дружествата не приемат.

Изпълнителният директор на "ЦКБ-Сила" Георги Тодоров даде пример за това как предлаганите промени в КСО ще ощетят осигурените лица. "Ако осигурено лице почине месец преди пенсиониране, 100 процента от сумата се онаследява. Ако обаче същото лице почине месец след пенсиониране, наследниците не получават нищо".

За да се избегне тази ситуация, от фондовете са включили опцията за унаследяване във всичките 9 варианта, които предлагат. Те предвиждат варианти - дори при пожизнената пенсия, тя да може да бъде онаследявана. При това не само от наследник, но и от наследник на наследника.

Законодателството „на тъмно” създава хаос и несигурност, скочиха пенсионните дружества

Законодателството „на тъмно” създава хаос и несигурност, скочиха пенсионните дружества

Кодексът за социално осигуряване е най-често променян

От Асоциацията са категорични още, че не трябва да се бърза с приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване, а вместо това трябва първо да се изчакат резултатите от стрес-тестовете на пенсионните фондове.

От ръководството на дружествата смятат, че трябва първо да се видят докладите на одиторите на есен и тогава де се пристъпва към евентуални законови промени. И това по обективна причина - тестовете могат да покажат нужда от промяна там, където тя сега не е предвидена.

Бизнесът иска промените за пенсионните фондове да се обсъдят на тристранка

Бизнесът иска промените за пенсионните фондове да се обсъдят на тристранка

Трябвало сериозно да бъдат дискутирани

Предложенията на БАДДПО, които са обобщени от документ от над 100 страници, са изпратени до Министерство на финансите, откъдето те очакват отговор.

Междувременно асоциацията започва обсъждания с всички засегнати от промените страни. Сред тях те предвиждат срещи с министерството, с независими експерти, със синдикатите, с работодателите и с Министерство на труда.

9-те предложения:

  1. допълнителна пожизнена пенсия за старост;
  2. допълнителна пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване;
  3. допълнителна пожизнена пенсия за старост с право на наследяване;
  4. допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер;
  5. еднократно или разсрочено изплащане на средствата, натрупани по индивидуалната партида, или на част от тях - при трайно намалена работоспособност над 89,99 на сто;
  6. еднократно или разсрочено изплащане на средства от индивидуалната партида в случаите по чл. 131, ал. 2 и чл. 168а, ал. 1;
  7. еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице;
  8. еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на пенсионер, получаващ разсрочено изплащане или пенсия по т. 2 или 4;
  9. наследствена пенсия на наследниците на пенсионер, получаващ пенсия по т. 3.