Законопроектът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе утвърден по принцип от парламентарната комисия по здравеопазване. По време на обсъждането му обаче депутатите от БСП и от ДПС, както и представителите на съсловните лекарски организации, посочиха някои съществени недостатъци.

Според Георги Йорданов от БСП в бюджета не се виждат политиките за реформи в здравеопазването и средствата за осъществяването им. Депутатът заяви, че трябва да има ясно разписана методика за формиране на работната заплата на медицинските работници и тя да стане част от предлагания законопроект.

"От проектобюджета не става ясно, как правителството смята да изпълни препоръките на Световната банка за намаляване на дела на доплащанията, които гражданите правят за медицински услуги. Напротив тази порочна практика се стимулира от предлагания ни бюджет", коментира Йорданов.

Съпартиецът му Георги Михайлов обърна внимание на факта, че според проектобюджета на НЗОК, за здравеопазване се отделя с 2% по-малко то БВП в сравнение с повечето държави от ЕС.

"При това положение е нелепо да говорим, че здравеопазването е приоритет за правителството.Освен това според този проектобюджет 50% от парите на касата отиват за болнична помощ, докато в повечето страни от ЕС този дял е около 30 процента. По този начин ние стимулираме не превенцията на заболяванията и повишаването на здравния статус на населението, а лекуването на самите заболявания, когато те вече са се случили, което е дълбоко неправилна политика", каза Михайлов.

Според него проектобюджетът на НЗОК в този си вид не решава проблема за лекуване на редките болести, който става все по-голям у нас. Депутатът посочи като особен риск намаляването с 50% - с 90 млн. лева, на средствата за координация на мерките за лечение в чужбина.

Депутатите гледат бюджетите на ДОО и НЗОК на извънредно заседание

Депутатите гледат бюджетите на ДОО и НЗОК на извънредно заседание

Те ще се съберат на 12 ноември

Бе обърнато и внимание на проблема, че здравноосигурителните вноски, които държавата прави за пенсионери и деца са едва 34 лева, докато тези, които прави един работещ гражданин, са 80 лева.

"Това е меко казано странно и всъщност е неприемливо като се има предвид, че пенсионерите са най-боледуващата група сред населението", каза Михайлов. Що се отнася до доплащанията, според него не е справедливо в една страна от ЕС, държавата да дава 5 млрд. лева за здравеопазване, а още толкова да излизат от джоба на пациентите.

Нигяр Джафер от ДПС направи своеобразно обобщение на критиките на опозицията. "Посотянно ни се говори, че бюджета на НЗОК е устойчив. Така е. Ние всяка година устойчиво увеличаваме този бюджет и всяка година той устойчиво ни поднася стари затлачени проблеми; устойчиво недофинансиране на медицинските служители, устойчивост на най-доплащащите медицински услуги граждани и още много други устойчиви неща, които обаче не са положителни", каза Джафер.

Близо 26% от бюджета на НЗОК за догодина предвидени за лекарства

Близо 26% от бюджета на НЗОК за догодина предвидени за лекарства

Това ще позволи достъп на пациентите до иновативните терапии от позитивния списък

На заседанието на комисията заместник-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов поиска да няма граждани, които да са освободени от потребителска такса за сметка на лекарите. Колегата му от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров пък заяви, че за да могат лекарите да надскочат мунимума на животоспасяващи услуги, който в момента покриват, се нуждаят от увеличение на средствата, които са предвидени за тях в проектобюджета.

Според презентацията на министър Кирил Ананиев в бюджета на НЗОК за 2020 г. са заложени общо приходи от 4.74 млрд. лева. От тях около 3.11 млрд. лева са от здравноосигурителни вноски, а 1.62 млрд. лева са от бюджетни трансфери - в това число и 83 млн. лева трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването. В сравнение с 2019-а приходите са с 404 млн. лева повече, като близо 264.9 млн. лева от този ръст се очаква да дойдат от здравноосигурителни вноски.

Медсестри на протест пред НЗОК - искат да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г.

Медсестри на протест пред НЗОК - искат да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г.

Те негодуват, че само БЛС представлява работещите в здравните заведения

Като разходи, както вече стана ясно, най-много пари НЗОК планира да похарчи за болнична помощ. Там ще отидат 2.25 млрд. лева. На второ място по размер на разходите - 1.24 млрд. лева, са парите предвидени за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински дейности. За извънболнична помощ са предвидени около 500 млн. лева, а за зъболекарски услуги 179 млн. лева.

Припомняме, че във вторник от 13 часа депутатите се събират на извънредно заседание, за да гледат на първо четене бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК за 2020 година.