11 са лекарите специализанти, които работят доброволно и дават 24-часови дежурства в Covid отделението на Пета градска болница в София от началото на пандемията. Те са от различни специалности, уточни БНР.

30 пациентите с положителен тест за коронавирус са настанени към настоящия момент в лечебното заведение.

Осем лекари денонощно наблюдават пациентите. Четирима от лекарите са специализанти" Заедно с тях са осем медицински сестри и осем санитари. За екипа на болницата е изключително важно, че специализантите се включват доброволно.

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Министър Ангелов призна, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Д-р Борил Петров, ръководител на общинската Пета градска болница, призова всички специализанти, стажант лекари - 6 курс, медицински сестри, които са завършили трети курс на своето обучение, да преодолеят своите притеснения и страхове и да дадат приноса си в борбата с Covid-19.

От специализантите-доброволци д-р Михаил Тодоров уточни, че в отделението по ендокринология има само няколко свободни места. Колегите правят всичко по силите си, за да помогнат на всеки един пациент, който е постъпил.

Според д-р Светослав Стоянов, специализант в хирургично отделение каза, че коронавирусната инфекция е заболяване в глобален мащаб, което постоянно се променя.

Бойко Пенков: Лекарите са претоварени, легла има, мобилизират се студенти

Бойко Пенков: Лекарите са претоварени, легла има, мобилизират се студенти

Предвиждат се тежки санкции за болници, които не искат да се грижат за Covid болни

"Опасното при него е, че може да бъде изключително непредсказуемо, усложненията изключително тежки, влошаването мълниеносно. Когато се изчерпи капацитетът на един организъм, дори лекарите с всичките постижения на модерната медицина не можем да предотвратим процеса", обясни д-р Стоянов.

Сред доброволците са и д-р Гергана Димова, специализант по гинекология; д-р Иванка Илиева, специализант по хирургия; д-р Гергана Тодорова, лекар специализант, която дава дежурства два месеца, въпреки че е с малко дете.

По думите на директора на болницата д-р Борил Петров при заразените лекари от лечебното заведение, установени досега, не е имало тежки случаи.