Расте броят на заразените с COVID-19 деца - само за седмица те са 434, съобщи БНТ.

Същевременно към днешна дата процентът на ваксинираните е нисък - под 3000 са децата между 12 и 17 години, които са имунизирани с две дози.

През последните 7 дни с положителен тест за коронавирус са средно по 62 деца дневно. Това означава, че над 16% от всички заразени за деня са деца.

Първоначалните симптоми наподобяват останалите вирусни инфекции - повишена температура, кашлица, повръщане и все по-рядко загуба на обоняние и вкус.

Четвъртата вълна вече започва да се усеща в болниците. В момента у нас са хоспитализирани малко над 1000 души, като броят им нарасна с 300 за малко повече от седмица.

Ангел Кунчев: Още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата вървят бързо

Ангел Кунчев: Още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата вървят бързо

Ще има поставяне и на трета доза ваксина

"Постепенно се покачва броят на болните. С всеки изминал ден имаме все повече и повече пациенти. И възрастни, и деца." - коментира д-р Тома Томов, началник на COVID-отделение в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

В Инфекциозната болница в столицата в момента се лекуват 4 деца с коронавирусна инфекция. По време на пика на предишната вълна броят им не е надвишавал 6.Сред заболелите има бебе на 7 месеца...

"Най-малкото е на 7 месеца и едно най-голямото е момиченце на 9 години", уточнява началникът д-р Тома Томов.

При запитване на БНТ до Министерството на здравеопазването за това колко деца в момента боледуват от COVID-19 и колко от тях се лекуват в болница заради по-тежкото протичане на инфекцията, от МЗ не са предоставили поисканите данни.

Според изчисленията на математика Лъчезар Томов, в последно време във всички възрастови групи броят на случаите расте, но при децата нарастването е най-бързо.