17 пациенти са в листата на чакащите за трансплантации. Договорът с "Евротрансплант" е в процес на подписване. Това заяви пред Нова телевизия проф. Генчо Начев от УМБАЛ "Св. Анна".

Първите двама пациенти вече са във Виена в очакване да влязат в листата на чакащите. Две години чужди клиники отказваха да приемат българи, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб. За съжаление, някои от тях починаха в чакане на лечение, обясни проф. Начев.

Според Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония" броят на чакащите трансплантация пациенти не е малък.

"Безспорно след 2 години чакане, самият факт, че двама души са заминали за болницата във Виена, където ще им бъдат направени прегледи и е възможно да им бъдат направени прегледи, е безспорен успех. Необходимо е обаче да уточним, че все още има пациенти, които чакат и които не са никак малък брой. Тези пациенти също трябва да идат на оценка на вероятността да бъдат транспортирани. Което е необходимо, за да бъдат включени в европейската листа на чакащите", коментира Тодор Мангъров.

Той допълни, трансплантациите могат да бъдат извършени, след като се направи оценката. А договорът с "Евротрансплант" все още не бил активно действащ.

"Договорът с болницата и Медицинския университет във Виена е факт. В процес на подписване е. Ние отговорихме на последните въпроси, които "Евротрансплант" изпрати и се надявам да се възстанови този договор, който българското правителство имаше с "Евротрансплант", обясни проф. Генчо Начев от УМБАЛ "Св. Анна".

България е била сред пионерите по бъбречни трансплантации в Европа

България е била сред пионерите по бъбречни трансплантации в Европа

През 1969 г. е извършена първата подобна интервенция у нас

Проф. Начев обясни, че се работи за решаване на проблема, заради който договорът с организацията е прекъснат - а именно липсата на човешки органи, които страната ни да предоставя за трансплантации.

"Създаде се програма за донори, за намиране, установяване и кондициониране на донори. Създадоха се структури към областните болници с координатори по донорство", каза проф. Начев.

В процес на разработване е наредба, която не само определя задълженията на тези координатори и целите екипи, но и уточнява финансовите взаимоотношения като начин на финансиране и т.н", обясни той.

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, обясни проф. Клепетко

Според проф. Начев тази дейност се заплаща от Министерството на здравеопазването. От 3 до 5 хиляди лева се дават за кондициониране на пациенти, въпросът е как се разпределят тези пари. Според проф. Начев от голямо значение е човешкия фактор. Има и екипи, които са генерирали по 7-8 донори. А въпросът бил и организационен. Не ставало дума само за липса на донори, смята проф. Генчо Начев.