За 1738, 80 лв. стартова заплата за лекар и 920 лв. за сестра настоя Камен Данов, председател на медицинската федерация в КТ "Подкрепа" по време на дискусия, организирана от Българския лекарски съюз.

Дискусията е посветена на остойностяването на медицинския труд в страната и приемането на методика и базисни коефициенти, под които заплащането на лекарите не може да пада.

1000 лева минимална работна заплата искат от КТ "Подкрепа"

1000 лева минимална работна заплата искат от КТ "Подкрепа"

Диференцирана ставка за ДДС искат от синдиката

Данов посочи, че от синдиката настояват стартовата заплата на лекарите да бъде 3,7 пъти минималната работна заплата. Това съотношение следвало да се постигне в рамките на година, година и половина.

Пред журналисти Данов коментира, че България е с най-ниската минимална работна заплата в Европа. По думите му договореното в края на миналата година увеличение на заплатите в постигнатия колективен трудов договор е изпълнено едва на 35%.

Изпълнявало се в част от общините, където има общинско здравеопазване и специализираните болници. По думите му заплащането на медицинските специалисти и лекари остава изключително ниско и по никакъв начин не кореспондира със спецификата на труда.

Д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз бе категоричен, че е крайно време да има спокойствие и сигурност в системата в здравеопазването. По думите му на година страната ни напускат 450 лекари, а медицинските сестри, които напускат или се отказват от професията са над 1000.

Според д-р Грозев не нормално лекарите да разчитат на своите възнаграждения като остатъчна величина от така наречените клинични пътеки. Той настоя за приемането на методиката за остойностяване на медицинския труд.

"Ще предложим към всички отговорни институции сформирането на работна група, в която ще вземат участие съсловни и пациентски организации", обясни целта на така предложената методика.

Председателят на БЛС заяви, че като лекар-хирург и асистент заплатата му е 780 лв. Той изтъкна, че има млади лекари, които получават и по-ниско възнаграждение и то в университетска болница. Той също се съгласи, че стартовата заплата за лекарите следва да е поне 1500 лв.

Макар и да не се ангажира с конкретни числа председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви по време на дискусията, че основната причина за напускането на младите му колеги, е ниското възнаграждение, което получават колегите му.

Така например в Румъния договорените нива на минимални заплащания приравнени в български левове са 1278 стартова заплата за медицински специалист и от 1897 до 2362 лв. стартова заплата за лекар. Д-р Грозев обясни, че идеята на методиката е тя да бъде прилагана във всички лечебни заведения.

Д-р Атанас Кундурджиев, заместник-министър на здравеопазването, коментира, че всичко зависело от възможностите на бюджета. На въпрос, какви са възможностите за промени в заплащането на медицинските работници в момента, д-р Кундурджиев констатира, че отрасловият съвет подробно е обсъдил тези проблеми. "Всички това искаме да се повишават възнагражденията на работещите в този сектор", каза още той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов от своя страна заяви, че определянето на нивото на минималната работна заплата е акт на политическа воля. Дискусията за достойното заплащане на лекарите се организира ден преди 7-ми април Световен ден на здравето.