1,3 милиона европейци употребяват опиоиди. Това са двама-трима на всеки 1000 души. Данните са от доклада на европейския център по наркомании, представен пред депутатите от здравната комисия.

Според изследването намалява броят на начинаещите наркомани. 830 000 са починалите от свръх доза. Преобладаващите смъртни случаи са в Северната част на Европа. 628 000 зависими са на терапия.
Поне 50% от употребяващите опиоиди трябва да са на терапия, според Световната здравна организация (СЗО). Не всички държави в ЕС могат да постигнат този процент.

Канабисът и кокаинът са най-употребяваните наркотици в ЕС

Канабисът и кокаинът са най-употребяваните наркотици в ЕС

Чистотата на кокаина на улицата в Европа е на най-високото ниво от десетилетие

Спад от 51% на ХИВ от 2007 до 2016 отчитат от центъра именно заради прилагането на терапия. Ръст на ХИВ има в Гърция и Румъния заради неприлагане на терапията. Отбелязва се и ръст и на Хепатит С.

По отношение на стимулантите данните показват, че Югозападна Европа широко разпространен е кокаинът, който най-много се употребява от младите.

2 милиона младежи са опитали кокаин в последните 12 месеца. Чистотата на дрогата се увеличава. Увеличават се и леченията на младежи, пристрастени към амфетамини. Канабисът е най-широко използваният наркотик. Около 1% от младежите ежедневно го употребяват. Новите психоактивни вещества са 350, като 51 са засечени само през 2017.

Полицията арестува седем души при операция срещу наркотиците

Полицията арестува седем души при операция срещу наркотиците

В Ботевград имало полицейски операции на 5-ти и на 7-ми юни

В затворите се използва най-често синтетична дрога. Тревожните данни бяха представени пред здравната комисия в НС.