22 деца с хранително отравяне са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Това съобщават от болничното заведение.

Пациентите са на възраст между 5 и 10 години. 16 от тях са от град Шивачево, а 5 - от град Твърдица. Всички деца са добре, уточняват от болницата.

За случая е уведомена Регионална здравна инспекция - Сливен.

По-късно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че децата са от детска градина в Шивачево и училище в Твърдица. От дирекцията на агенцията в Сливен са направили незабавни проверки по случая.

Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са консумирали децата в детската градина. Взети са проби и от суровините, с които е приготвена храната, както и от контактните повърхности в кухненския блок и посудата.

Направени са и изследвания на персонала.

От БАБХ уточняват, че инспекторите са взели проби и от доставената в училището храна. Проверява се и фирмата доставчик. Екипите на Областната дирекция по безопасност на храните работят съвместно с Регионалната здравна инспекция, за да установят какво е довело до неразположението на децата.

В детската градина в Шивачево са се хранили общо 113 деца. Храната се приготвя на място в кухненския блок. Близо 20 от малчуганите са се оплакали от стомашно неразположение и са потърсили лекарска помощ. Няколко от тях са настанени в сливенската болница.

В училищния стол на учебното заведение в Твърдица са се хранили 350 деца. От стомашно неразположение са се оплакали 13 от тях. В болницата в Сливен са настанени 4 деца.

От БАБХ уточняват, че храната се доставя от фирма за кетъринг и не се приготвя на място в училището.