Над 830 са непълнолетните момичета, станали майки през изминалата година. От тях 24 са на възраст под 14 години, предаде Дарик, позовавайки се на данни, представени от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Според статистиката, честотата на абортите и раждаемостта сред юношите нараства.

"Това е реалната картина, която наблюдаваме в ежедневната си практика. През последните години, ние акушер-гинеколозите сме изправени пред един доста сериозен проблем, а именно – деца раждат деца", заяви началникът на Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската университетска болница доц. Д-р Екатерина Учикова.

12-годишна роди бебе в Лом

12-годишна роди бебе в Лом

Родителите на невръстната майка са безработни с осем деца

Основният процент на родилките под 18-годишна възраст са от ромски произход или са момичета, живеещи в отдалечените райони на страната.

"За справяне с проблема е необходима общонационална програма или стратегия", смята доцент Учикова. Необходимо е изграждането на Центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, какъвто вече има в УМБАЛ „Св. Георги“.

185 непълнолетни родилки в Сливен, най-малката е 12-годишна

185 непълнолетни родилки в Сливен, най-малката е 12-годишна

Това са данните за 2014 г.

„Идеята е да се формира сексуално поведение и осъзнато родителство, което от своя страна ще доведе до намаляване на раждаемостта и по-добра сексуална култура“, обясни доц. Учикова.

Откриването на центъра е с проект, финансиран изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. на стойност 357 хил. лв.