Безплатни прегледи за атопичен дерматит се извършват във Военномедицинска академия до 28 април, съобщават от лечебното заведение.

Специалистите от Клиниката по дерматология и венерология извършват консултациите в кабинет 227 в поликлиниката на ВМА от 10.00 до 12.00 часа. От лечебното заведение уточняват, че предварително записване не е нужно.

От болницата разясняват, че атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата. Характерни за него са суха кожа, дразнене и възпаление. Специалистите обръщат внимание, че ако не се контролира, то води до трайни увреждания на епидермиса.

Между втория и шестия месец след раждането обикновено заболяването се проявява за първи път. То продължава до 5-годишна възраст. Важно е да се има предвид, че без навременни мерки атопичният дерматит може да предизвика сериозни кожни възпаления и здравословни усложнения.

Лекарите обясняват, че атопичният дерматит започва като обикновен обрив, но ако кожата около него е суха и зачервена, има жълтеникави корички, гнойни образувания или бели снежинки по кожата, незабавно трябва да бъде потърсен педиатър.

Специалистите посочват, че обривите при бебетата най-често се появяват първо по лицето, около лактите и коленете - места, които детето лесно може да почесва. Повечето вторични усложнения от заболяването се предизвикват именно от търкането и дращенето на кожата за облекчаване на сърбежа.

От ВМА предупреждават, че заболяването може да се разпространи по цялото тяло, но понякога може да засегне само ръцете. Около 70% от страдащите деца в по-късен етап от живота си развиват екзема на ръцете. Зад ушите, по краката и по скалпа също могат да се появят обриви. Лекарите съветват да се потърси експертно мнение за предприемане на съответното лечение, тъй като това са симптомите и на себореята - нарушена мастна обмяна.

Конкретният причинител на атопичен дерматит не е известен. Има обаче няколко фактора в околната среда и начина на живот, които често отключват появата на заболяването. Лекарите разясняват, че това са домашната прах, полените, бактериалните инфекции, сухият климат, перилни препарати, определени текстилни материи, стресът и дори някои храни (яйца, мляко, фъстъци, соя, риба и пшеница).

Пред БНР началникът на кожната клиника във ВМА д-р Айлин Шеф обясни, че броят на пациентите с атопичен дерматит през последните 30 години се е увеличил три пъти. Данните показват, че 20% от децата по света са диагностицирани със заболяването.