Около 7000 пациенти, които получават биологична терапия, ще трябва да пътуват до София, за да получат скъпоструващите медикаменти.

За това алармираха пациентски организации по време на пресконференция. Новите изисквания за получаване на биологична терапия са установени със Заповед на Здравната каса.

НЗОК с нови изисквания за протоколите за иновативни терапии

НЗОК с нови изисквания за протоколите за иновативни терапии

Здравната каса премахва административни пречки пред пациентите

Така комисиите, които досега са обслужвали пациентите с псориазис, от три се съкращават на една - тази, която ще обслужва Александровска болница.

Лечението на един пациент с биологична терапия, за която има строго определени критерии, струва месечно на касата между 1 600 лв. и 2 000.

За отпускането на помощта пациентът трябва да отговаря на задължителни критерии - той трябва да има поставена диагноза, взета биопсия с шестмесечна давност и съответно трябва да са преминати възможните традиционни методи за лечение.

При 1% разпространение на псориазиса за целия район Централен, комисията в Стара Загора, която обслужва население от Пазарджик, Кърджали, Бургас или на практика цяла Югоизточна България, е отпуснала скъпоструващата биологична терапия на едва 240 пациенти.
Данните обяви проф. Евгения Христакиева. Тя бе категорична, че с това решение на НЗОК пациентът ще бъде затруднен и ще настъпи хаос.

Псориазисът "удря" и психиката на пациента

Псориазисът "удря" и психиката на пациента

Около 5% от населението на света страда от псориазис. В България броят на пациентите е около 200-250 хиляди души

От пациентските организации са категорични, че на практика това е централизация, която ще затрудни пациентите, вместо да ги улесни. Затова протестното им писмо от името на фондация "Псориазис" ще бъде внесено в НЗОК и в Министерство на здравеопазването.

Така проф. Христакиева, която участва в изписването на биологична терапия, също ще й се налага да пътува до София вместо да преглежда своите пациенти на място. Тя предупреди и че това ще доведе до забавяне на тяхната терапия, което е и реален риск за инвалидизацията им.

Иван Димитров от Федерация български пациентски форум коментира, че това, което се случва, е тотален геноцид срещу обикновения български пациент.

Здравната каса упражнява геноцид, обвинява я НПО

Здравната каса упражнява геноцид, обвинява я НПО

Други пациентски организации гонели политически амбиции

"Преди четири години имаше една комисия само и тя бе във Военна болница", посочи той и изтъкна, че сега на практика се случва секвестиране възможността на пациента да стигне до своя лекар. По думите му четири години по-късно, без ясно обосновано становище на НЗОК, се връщаме години назад. Става въпрос за спестяване на едни пари - които касата не желае да дава. Министерство на здравеопазването командва парада. Реално забавянето в лечението ще е в порядъка на половин година. Именно това са парите, които касата ще спести.

Димитров коментира, че на практика сега със заповед на Министерство на финансите през заповед на Министерство на здравеопазването, чинно изпълнена от НЗОК, се извършва геноцид над пациентите.

Така с това решение цялата власт за отпускането на скъпоструващи медикаменти отива в един единствен човек.

Около 140 000 са страдащите от псориазис, 10 % са с тежка форма

Около 140 000 са страдащите от псориазис, 10 % са с тежка форма

Представиха брошура „Видове лечение на псориазис"