10 % от страдащите от псориазис или 14 000 души са с тежка форма на заболяването. Около 140 000 са болните от псориазис у нас. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова, цитирана от Дарик. Тя присъства на представянето на брошурата „Видове лечение на псориазис", издадена от Здравната каса съвместно с Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

Шефката на НЗОК обясни, че целта на брошурата е пациентът да бъде информиран за пътя, по който един болен с псориазис трябва да мине преди да се насочи към най-скъпото лечение. Тя изтъкна, че на пазара непрекъснато излизат нови продукти, които освен че са скъпи и ефикасни, имат и доста странични ефекти.

Румяна Тодорова изрази притеснението си от това, че изведнъж се тръгва към най-скъпото и най-новото лечение и касата се задължава да го плаща. Оказва се обаче, че преди това не са използвани доста други възможности. Тя даде за пример терапията с локални медикаменти, които се прилагат при класическо лечение на кожния псориазис и които НЗОК не покрива.

Едва след като се премине през системното лечение с по-евтини медикаменти, се стига до биологичните продукти, които касата заплаща.

2300 лв. на месец е средната стойност на лечението на псориазис с биологични медикаменти, посочи Тодорова. 50 пациенти са били програмирани за лечение на заболяването с биологични продукти, които НЗОК поема, през миналата година. Към момента 204 протокола са представени в касата за обработка, от които 172 вече са одобрени, 27 са върнати за доуточняване, а пет са отказани.

По думите на Румяна Тодорова, това показва, че за по-малко от година бройката, която предварително е била дадена на НЗОК, за да може да направи своите финансови разчети, се е увеличила четири пъти.

От своя страна зам.-председателят на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения заяви, че пациентите, страдащи от това заболяване, често дълго експериментират с различни средства за лечение и търсят помощ от специалист едва, когато състоянието им се влоши.

Тя припомни, че псориазисът е тежко хронично автоимунно заболяване, което прогресира бързо, ако не се положат подходящите грижи. Димова допълни, че една от целите на образователната книжка са да разсеят митове като тези, че псориазисът е заразен или че е болест на новото време.

От пациентската организация обявиха, че подготвят подобни образователни брошури за децата с чернодробна трансплантация, за болните от ревматологични заболявания и страдащите от диабет.