"Има одобрени 7 метода, и то частично. Някои от противовирусните лекарства съкращават престоя на болния само с един ден. С добър ефект е "дексаметазон". Другият сериозен продукт е лечението с кръвна плазма - този метод трябва да се прилага правилно. Лечението на Ковид-19 изисква мултидисциплинарен подход. Терапиите трябва много добре да се познават и съчетават, за да се получи добър резултат". 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Чавдар Ботев - хематолог, специалист по плазмофереза и консултант на Националната пациентска организация по лечение на Ковид-19 с плазма

Хематологът цитира проучване, от което става ясно, че 80% от болните са лекувани неправилно - с нисък титър на антитела в плазмата и по-късно от необходимото. След това е определен точният титър.

"По отношение на Европа се движим съвсем навреме. Има два центъра, в които се получава плазма. С евросредства ще бъдат оборудвани още два кръвни центъра. Донорите винаги са проблем за България", посочи още д-р Ботев.

По думите му при терапия с плазма се вижда, че пациентите са минали през 7 нива на получаване на кислород. А при механичната вентилация имало много усложнения.

На въпрос дали може лечението с кръвна плазма да бъде опасно, той поясни, че съществува такава реакция. Ако вземете плазма със свръхвисоки антитела, се получава изкривяване, при което с тази плазма може да се ускори вирусното заболяване. При всички наблюдавани пациенти се твърди, че няма такава реакция. Този ефект може да се наблюдава и при ваксините, отбеляза той.

Д-р Ботев допълни още, че 80% от хората в интензивни отделения в САЩ са с наднормено тегло. Голяма част от пълните хора имат апнея, която е допълнително усложняващо обстоятелство.