В желанието си за масова ваксинация отделните страни имат различен подход. Пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова заяви, че у нас не трябва да се тръгва с най-тежката мярка, като тази да се отказва лечение на болен при следваща вълна, ако той не се е ваксинирал. 

"Всяка ограничителна мярка трябва да е пропорционална", смята Шаркова.

През август изтича срокът на годност на партида ваксини

През август изтича срокът на годност на партида ваксини

Красимир Гигов: Неваксинираните са причина за по-бързото мутиране на вируса

"В общественото здраве има няколко мерки за стимулиране на ваксинирането срещу Covd- 19 - това е чрез убеждението, образованието и информацията, в другия край са принудата и задължителността. Това е в зависимост дали се заплашва общественото здраве", поясни Шаркова.

Тя даде пример, че в някои държави за ваксините има финансови стимули - като ваучери или дори томболи в Щатите. Томболите бяха сред младежите и представляваха пълна стипендия за колеж.

Д-р Ивайло Николов: Да не избързваме с ваксинацията на децата

Д-р Ивайло Николов: Да не избързваме с ваксинацията на децата

"Сега е лесно да се правят проверки в Александровска болница"

По думите на Шаркова заради задължителния характер на ваксинирането в САЩ сред медицинските лица вече има заведени и съдебни дела, защото уволняват неваксинирани служители. Но те не печелят делата, защото се взема като приоритет здравето на пациентите и тяхната безопасност, уточни Шаркова.

Тя даде за пример и това, че в Гърция вече има разделяне на ресторантите и заведенията - на такива за ваксинирани лица и за неваксинирани след 15 юли.

анкета

Ще си издадете ли сертификат за COVID-ваксина?

Виж резултати

Да, макар и да не зная за какво ще ми потрябва 27.8%

Да, ще пътувам 30.8%

Не, няма да пътувам 17.4%

Когато и ако ми трябва 18.8%

Не зная 5.2%

В други страни действа вече и задължителният характер на мярката за някои от професиите - най-мече в медицината.

Според Шаркова в България може да се започне с някакви стимули за ваксинация. Това може да са ваучери или допълнителен платен годишен отпуск или други социални ползи - допълнително здравно застраховане. В един от курортите голям ефект е имало ваксинирането чрез финансови стимули, разясни тя.

300 здравни работници в Италия оспорват в съда изискването да се ваксинират

300 здравни работници в Италия оспорват в съда изискването да се ваксинират

"Това не е битка на антиваксъри, а демократична битка"

"Прекаленото и насилствено въвеждане на ваксините може да се окаже нож с две остриета - да се увеличи ваксинацинният обхват, но и да се увеличи скептицизмът. Изисква се внимателно балансиране с мерките, стимулите или забраните в рамките на пандемията", каза адвокат Шаркова.

Има още един проблем - за хора от Трети страни, в които достъпът до одобрените за Европа ваксини е много ограничен, смята тя. По думите й ще има случаи на дискриминация и възможност за фалшификация на европейските ваксинационни сертификати.

Германия се зарече да няма повече затваряния за ваксинирани хора

Германия се зарече да няма повече затваряния за ваксинирани хора

Над 37 процента от възрастните са напълно ваксинирани