Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира европрокуратурата за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, закупени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020. Сигналът до Европейската прокуратура идва след като на два пъти през 2020 и 2021 АКФ е сезирала българската прокуратура, но в първия случай преписката по случая е прекратена, а във втория до момента липсват каквито и да било действия.

АКФ разследва качеството на китайските маски, раздадени от МЗ

АКФ разследва качеството на китайските маски, раздадени от МЗ

Внасят сигнал в прокуратурата

За пръв път АКФ алармира институциите за проблем с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020, когато е публикувала разследването "Маската невъзможна". В него става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия, като се е обосновал с извършен тест за надеждност. Тестът обаче е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове, и е бил върху една, единствена маска - която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава.

През март т.г., Върховната административна прокуратура (ВАП) е прекратила образуваната по сигнала преписка за вноса на китайски маски без изобщо да е разгледала подробната документация, приложена към сигнала на АКФ и въпреки множеството медийни и научни публикации за компрометираното им качество.

Мотивите на ВАП са били, че в рамките на предварителната проверка е отправила предложение към здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. В отговор Ананиев е заявил, че е извършил имено това, което за ВАП е достатъчно основание преписката да се прекрати.

АКФ: МЗ е купило непроверени китайски лекарства срещу COVID-19

АКФ: МЗ е купило непроверени китайски лекарства срещу COVID-19

Едва 12 от общо над 200 хил. опаковки от двата медикамента са изпратени в ИАЛ за анализ

В началото на юли т.г. АКФ е сигнализирала Софийска градска прокуратура и за нередностите при закупуването от МЗ от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лечение на COVID-19 на обща стойност над 629 000 щатски долара. В сигнала се е посочвало, че е проблемно закупуването на лекарствата без договори, без придружаваща лекарствата документация и без възможност за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, разпределение към болничните заведения в страната.

На 13.08.2021 г. СГП е препратила сигналът на АКФ по компетентност към Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия.

Прокуратурата да провери китайските респиратори и маски, искат от Здравното министерство

Прокуратурата да провери китайските респиратори и маски, искат от Здравното министерство

За Националната детска болница е водена безплодна кореспонденция

От АКФ уточняват, че в края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също е сигнализирал прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. Кацаров съобщи, че прокуратурата е предала сигнала му на Европейската прокуратура.

"Става ясно, че българската прокуратура е преценила, че въпросът дали министърът на здравеопазването е нарушил закона, сключвайки неизгодни договори с Китай, е извън нейната компетентност, заявява София Желева, правен експерт на Антикорупционния фонд.

Затова от АКФ са подготвили цялата събрана от тях информация и са изпратили на европрокуратурата . "Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани - медици и пациенти", допълват от Антикорупционния фонд.

"Казусът е от особена важност - става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще" заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.