Поне с два месеца да се удължат ТЕЛК решенията за хората с увреждания след изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни. 

На това се е съгласил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с майки от гражданската инициатива "Системата ни убива", съобщи БНР.

Тази сутрин те пресрещнаха Ананиев пред работното му място.

Майки от "Системата ни убива" готови на протест, ако не се удължи валидността на ТЕЛК

Майки от "Системата ни убива" готови на протест, ако не се удължи валидността на ТЕЛК

Искат ТЕЛК-решенията да бъдат валидни два месеца след приключване на епидемичната обстановка

Точно това искат, защото се притесняват от заразяване докато събират документите за ТЕЛК по различни здравни институции.

Вера Иванова от "Системата ни убива" обяснява, че проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи, да, но тези документи не са шофьорска книжка. Това са десетки изследвания по различни болници, където има най-голяма опасност от заразата COVID-19.

Малко по-късно от здравното министерство поясниха, че срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. 

Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията били малко и за тях съществували ясни правила.

Припомняме, че вчера те изразиха протестна готовност, ако не се удължи валидността на ТЕЛК. 

Здравният министър си затварял очите за децата с увреждания

Здравният министър си затварял очите за децата с увреждания

В сила е стара нормативна уредба