Хората искат да видят, че мерките важат за всички. Това заяви днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БиТиВи в дистанционен разговор, тъй като и той се намира под все още под карантина заради контакт със заразен.

Припомняме, че вчера Кунчев не изключи да се направи изключение в карантината за определени длъжностни лица, като премиер и президент, но веднага бе опроверган от здравния министър, че той няма намерение да променя заповедта си.

Въпреки това Ангел Кунчев защити колегата си Данчо Пенчев, който подаде оставка като директор на Столичната здравна инспекция именно заради формалното нарушение на правилата със свалянето на карантината на Борисов и Радев. "Това е било направено с оглед да не се пречи на работата на държавата. Не става въпрос за привилегии. Сега вече не се правят никакви изключения, хората искат да видят, че мерките важат за всички", обясни Ангел Кунчев. Той съжалява за оставката на Данчо Пенчев, който бил изключителен професионалист и е работил в продължение на месеци самоотвержено.

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Студентите и гимназистите минават на онлайн обучение

Главният здравен инспектор не изключва удължаване на срока на извънредната епидемична ситуация - към момента в сила до края на ноември месец - както и затягане на мерките, в това число и преминаване към дистанционно обучение и на малките ученици.

Възможно е и да ожесточим и тези мерки, посочи Кунчев, който обаче се надява да не се стига до пълен локдаун на страната. Засега не се мисли за въвеждане на вечерен час на национално ниво, а и това според Кунчев не би било ефективно, а и икономически целесъобразно. "Опитваме се да взимаме такива мерки, че да не парализираме икономиката."

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Иначе епидемичната ситуация остава тежка и с отбелязваните нови рекорди, натискът върху болниците става още по-голям. Изборът да се наложат мерки на национално ниво е мотивиран от средното разпространение на инфекцията 150 - 160 души на 100 000 население.

Ангел Кунчев подчерта, че не желае да прави прогнози за COVID-19, тъй като този вирус вече ги опровергавал многократно. "Този вирус не се държи като другите", обясни за пореден път изненадите си главният здравен инспектор и обясни, че грипните развиват свой пик до максимум четири седмици. Не може обаче да се надяваме COVID-19 да се държи по този начин, според Кунчев.

Кунчев не е изненадан, че COVID вълната върви нагоре

Кунчев не е изненадан, че COVID вълната върви нагоре

Такава била ситуацията в цяла Европа

Въпреки това той опроверга твърдението на проф. Костов, че в момента берем плодовете от отварянето на училищата - няма как да е това, сега сме в навечерието на ноември, а инкубационният период е 4-5 дни. Ако кривата на заболяването продължи нагоре и малките ученици ще минат на дистанционна форма, обясни Кунчев.

Училищата не са развъдник на COVID-19, нямало крещяща нужда да ги затваряме

Училищата не са развъдник на COVID-19, нямало крещяща нужда да ги затваряме

Децата трябва да се срещнат с вируса и да развият имунитет, настоява д-р Кацаров