Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Юлиан Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" по повод решението гимназиите и университетите да преминат на онлайн обучение.

По негови думи това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не толкова експертно. Той напомни, че се е говорело, че образователната система ще продължи да работи възможно най-много, а в дистанционна форма ще премине при абсолютна необходимост.

Той бе категоричен, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Петров изтъкна, че в момента има под 2% болни, карантинирани или заразени ученици. Той посочи, че в грипна ваканция се е излизало при 30% болни, а не само заразени.

Шефът на Александровска: Закъсняхме с е-обучението, но заразата не е изпусната

Шефът на Александровска: Закъсняхме с е-обучението, но заразата не е изпусната

Мерките не са толкова строги, но не се спазват

По негови думи болните учители са около 500, но много от тях започвали сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно, обясни Петров.

От своя страна бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса, но такъв принос са дали и промяната в температурите, както и влажността на въздуха.

"Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда", коментира той.

По негови думи броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти и данните трябва да се разгледат внимателно.

Д-р Кацаров допълни, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявяват при над 200 регистрирани случаи на 10 000 души население.

Вълчев: Въздържаме се от централно затваряне на училищата

Вълчев: Въздържаме се от централно затваряне на училищата

Той е убеден, че трябва да се действа локално, за да има максимално присъствие в клас

Той бе категоричен, че не е трябвало да спират училищата, включително и пролетта, тъй като не те били развъдникът на коронавируса.

"Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му", обясни бившият министър. По негови думи алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Това обаче изисквало много сериозна организация, каквато не била създадена.

Ангел Кунчев не изключи и малките ученици да минат онлайн

Ангел Кунчев не изключи и малките ученици да минат онлайн

Хората искат да видят, че мерките важат за всички