Във връзка с публикации в медиите и заявката, дадена от главния здравен инспектор Ангел Кунчев за намаляване на продължителността на карантината за конкретни лица, заемащи длъжности, от Министерство на здравеопазването заявяват, че заповедта на министър Ангелов не е променена.

Публикацията е от днес, 27 октомври, след като министър Ангелов, който също се намира под карантина в момента, заяви това и вчера. 

Променят заповедта за карантина заради Борисов и Радев

Променят заповедта за карантина заради Борисов и Радев

Доц. Кунчев иска изолацията да може да се отменя за определени длъжности

В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички, категорични са от здравното министерство.

Оттам отново обръщат внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

Припомняме, че на 25 октомври Бойко Борисов обяви във "фейсбук" страницата си, че е с коронавирус. Преди това РЗИ официално му свали карантината след два отрицателни PCR теста. С мотив отрицателни тестове бе свалена и карантината за президента Румен Радев, след като обаче му бе прекъсната визитата в Естония. 

Междувременно вчера шефът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев подаде оставка.

Карантината няма да отпада за длъжностни лица, уверява Ангелов

Карантината няма да отпада за длъжностни лица, уверява Ангелов

Правилата са за всички, категоричен е той

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви пък, че столичната РЗИ е нарушила закона с отмяната на карантината на премиера.