Когато се появи ваксина срещу COVID-19, тя най-вероятно ще е безплатна. Това заяви доц. Ангел Кунчев в студиото на Нова телевизия.

Ролята на държавата е да пази населението от инфекциозни заболявания. Кунчев по-скоро се притеснява от времето, когато ваксината ще е готова за ползване, колко тя ще е ефикасна, както и колко хора ще искат да си я поставят.

Безплатна щяла да е ваксината срещу COVID-19 в Гърция

Безплатна щяла да е ваксината срещу COVID-19 в Гърция

Учениците и учителите ще получат безплатни маски

Според доц. Кунчев проблемът с епидемията напоследък се неглижира в обществото. В последния месец тежестта на COVID-19 е станала по-голяма, а това притеснява здравните власти. Големият брой смъртни случаи има своето обяснение, тъй като в последните седмици са били засегнати заведения за възрастни хора.

Ангел Кунчев призна, че в рамките на ЕС може и да сме с най-висока смъртност. Данните за високата смъртност се анализират. Кунчев не беше изненадан от статистиката, че сме втори по смъртност на база 100 000 в Европа, макар лично той да предпочита седмичните статистики.

Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и Ангел Кунчев изрази надежда тя да продължи. Той определи сравненията с Швеция като цинични.

Проблем остава недостигът на медицински специалисти. Кунчев предупреди, че не само болницата в Добрич издирва десетки лекари и медицински сестри.

Пандемията може да приключи в края на 2021

Пандемията може да приключи в края на 2021

Ваксина едва ли ще има по-рано от средата на следващата година

Относно началото на учебната година, той коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото - в метрото, в магазина и в заведенията.

"Ако са високи данните за разпространение на вируса в обществото, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Съсредоточаване върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има", смята Ангел Кунчев. Децата целодневно да носят маски - това би било трудно да се случи. Опитваме се да предписваме мерки, които са реалистични за изпълнение, обясни Кунчев.

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Учебната година започва присъствено

Здравният инспектор не иска да прави прогнози, тъй като този вирус продължава да изненадва специалистите и да доказва, че не се подава именно на прогнози. След "един Балкански пик през лятото, сега има повишение на случаите във Франция и Германия, но какво ще се случи- никой не може да каже", заяви Кунчев.

В момента е ниско числото на заразяване - 0.4. Важно е какво ще се случи при завръщането на хората в градовете, а иначе от щаба винаги са били наясно, че не може да се спре въздушно-капкова инфекция. Важното е да държим под контрол инфекцията.

Удължиха извънредната обстановка до края на септември
Обновена

Удължиха извънредната обстановка до края на септември

Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки

Малка е вероятността да се блокира дейността на цялата държава и на големите градове, но е вероятно при пик и сериозно увеличение на случаите да се забранят отделни масови прояви - неорганизираните, както и дискотеките и баровете, където масово не се спазват мерките, включително и изискването за носене на маски. "Заведенията по морето дадоха своя принос за епидемията", посочи Ангел Кунчев. Наблюденията му са, че мярката за маски в градския транспорт се спазва най-стриктно.

Експертите притеснени от съвпадане на епидемии от грип и COVID-19 есента

Експертите притеснени от съвпадане на епидемии от грип и COVID-19 есента

Проф. Ива Христова смята за нормално развитието на епидемията към момента