Трябва да се научим да живеем с този вирус, заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на БиТиВи.

Намалява броят на тежките случаи на COVID-19, което говори, че вирулентността и силата на коронавируса също намаляват, смята Христова и отбеляза, че изграждането на колективен имунитет ще бавен и продължителен процес и ние сме още в самото начало. Христова посочи, че действителен проблем за системата ще бъде едно развитие през есента на грипна епидемия, която да съвпадне с продължаващи случаи на коронавирус.

Според нея броят на новорегистрираните случаи засега говори, че се справяме добре с епидемията, тъй като сме предприели строгите мерки в началото. Ако това не беше направено сега щяхме да имаме по 1000 нови болни на ден. Движението на новорегистрирани случаи до 200 е един добър знак, според Христова.

Припомняме, днес новите установени случаи са 105, на фона на рекордните 166 от четвъртък.

105 нови случая на коронавирус, 4 починали през денонощието

105 нови случая на коронавирус, 4 починали през денонощието

Направени са 2750 теста...

"Това е нормалното развитие на вирусната епидемията. Тепърва ще има дни, през които ще имаме около 100 положителни проби, както и такива, в които тази бройка ще бъде надхвърляна. И причината за това ще бъде нашето собствено поведение и осъзнатост", заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Всеки да бъде така добър да предпази поне близките си", призова проф. Христова, която отбеляза, че опасното е да си болен и да заразиш още 50 души.

Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести отново постави акцент на индивидуалната отговорност при спазването на мерките срещу коронавируса. По нейните думи има две групи - част от хората са все още много стресирани от пандемията, а други пък не вярват в съществуването на COVID-19. На първите тя препоръча да се успокоят, а на вторите - да видят какво се случва с тежките случаи в болниците.

Всеки десети българин вярва в конспирацията COVID-19 - 5G

Всеки десети българин вярва в конспирацията COVID-19 - 5G

40% смятат, че коронавирусът е биологично оръжие