"Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но не виждам драма в развитието на вируса." Спряла е обаче тенденцията на спад, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на БТВ.

Вирусът е започнал да става ендемичен - предава се по-лесно, но не причинява тежко боледуване и не носи толкова тежки поседствия.

919 нови случая на коронавирус, активните случаи са 193 074

919 нови случая на коронавирус, активните случаи са 193 074

Делът на положителните проби е 11.7%

Повишаването на броя на случаите обаче се наблюдава изключително внимателно. Нови ограничителни мерки не са на дневен ред, но ако има сериозно нарастване на болните и натиск върху здравната система, и такива ще бъдат обмислени, заяви Кунчев.

Кунчев очерта и вариант за развитие на вируса в негативна посока. "Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вариант или щам, тогава перспективата за България като най-малко ваксинирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост", каза той.

По думите на Кунчев действията на държавата за справяне с коронавируса в последните две години е трябвало да бъдат обрани и не толкова емоционални.