Истината какво ще се случи по отношение на налагането на допълнителни мерки може да я кажем само ние, защото в нас е инструментът това да се случи. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия по отношение на противоепидемичните мерки.

Той за пореден път увери, че няма да се затварят градове и няма да се поставят КПП-та. Ситуацията в България е под абсолютен контрол и няма място за паника, подчерта министърът. По негови думи вземането на решения за удължаването или отпадането на епидемичната обстановка е процес и решенията на Щаба са информирани.

Ангелов предупреди, че фалшивите новини за затягане на мерките излагат на опасност живота и здравето на хората.

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

Страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа

Той съобщи още, че до 23 октомври 2021 г. трябва да приключи реализацията на проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", който се финансира с европейски средства. До момента са пристигнали почти всички линейки, които трябваше да се купят.

Здравният министър посочи, че ще бъде обявена поръчка за високопроходими линейки. Той напомни, че са били отпуснати допълнително 2.5 млн. лв., за да бъдат закупени специализираните автомобили, тъй като е нямало интерес от страна на доставчици по заложения първоначално бюджет в програмата. Предстои обявяване на поръчка за доставчик на медицинска апаратура и обзавеждане.

Ангел Кунчев: Всеки има глава на раменете си, за да сложи маска

Ангел Кунчев: Всеки има глава на раменете си, за да сложи маска

Здравният инспектор е убеден, че има смисъл от карантината

От думите му пред комисията стана ясно още, че са обявени всички поръчки за започване на строително-монтажните работи по спешните отделения у нас, като те са в три посоки - чисто СМР, авторски надзор и строителен надзор. До средата на октомври ще стартират дейностите в Северозападен район, като в Монтана ще се строи чисто нов център за спешна медицинска помощ. До края на октомври ще стартират дейности и в Русенска област, по думи на министъра.

Ангелов поясни, че за да започнат дейностите, трябва да бъдат сключени договорите и добави, че заедно с тях ще продължат и доставките на медицинска апаратура.

Той изрази притеснения, че строително-монтажните дейности няма да приключат в срок заради спазването на законоустановените срокове и процедури. Министърът обаче увери, че европейското финансиране няма да бъде изгубено.

Генерал Мутафчийски за маските и как трябва да се носят

Генерал Мутафчийски за маските и как трябва да се носят

От маските не се умира