Подкрепям напълно предложенията на главния държавен здравен инспектор д-р доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките и за въвеждане на изисквания за сертификат за ваксина , тест за преболедуване или изследване,че си здрав. Това заяви пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов.

Според него тези мерки са разумни и адекватни.

Той посочи, че целият свят отдавна ги прилага, а ние дори малко сме закъснели - трябвало да ги въведем още през септември, както Гърция и Румъния.

Имунологът е категоричен, че без тези мерки няма да излезем от настоящата ситуация.

Той обаче напомни, че те трябва да се спазват и да има кой да следи за тяхното изпълнение.

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Маските в училище да станат задължителни над 5 клас

Петрунов предупреди, че ако не се приемат тези предложения, ни очаква нарастване на заболеваемостта, особено при положение че процесът на ваксиниране у нас буксува.

"Силно съм възмутен и от тази акция с транспаранта срещу ваксините и мерките, и че няма коронавирус пред Народното събрание. Антиваксърският плакат е престъпление срещу националната сигурност, а не просто глупост. Ако продължаваме да имаме такава търпимост, ще имаме тежко развитие на пандемията през следващите месеци, а може би и години", категоричен бе експертът.

Той допълни, че вече има мащабни проучвания, че маските не вредят, а предотвратяват поне 25% от разпространението на вируса, така че носенето на маски трябва да е валидно за учениците над 5 клас и за учителите.

Според Петрунов ротационният начин на преподаване в училищата също е добър начин за намаляването на разнасянето на епидемията.

Кацаров чака мнението и на юристи за новите мерки

Кацаров чака мнението и на юристи за новите мерки

Министърът уверява: Пълен локдаун не, задължителна ваксинация - също