"За съжаление в плана за устойчивост, възстановяване и развитие на страната не видяхме средства за развитие на балнеологията в посока съществуваща инфраструктура. Защото нашата вода изтича в канала. Заделени са средства за проучване, няма лошо, за геотермална вода.".

Това каза пред БНР Сийка Кацарова - председател на Българската асоциация за балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Тя даде за пример Унгария, където са дадени 220 млн. евро, по които е заделена над 50% част за саниране и развитие на водещи СПА дестинации

Прокуратурата изпрати Минеков и Фандъкова да проверят банята в "Овча купел"

Прокуратурата изпрати Минеков и Фандъкова да проверят банята в "Овча купел"

Проверяват има ли нарушение на Закона за културното наследство

"При нас планът предвижда 363 млн. лв. само за проучване и ползване на водата, като геотермална енергия. Тоест, ние влизаме в енергетиката", обясни Кацарова. Тя даде пример, че София може да бъде с развита концепция за здравен туризъм.

Междувременно в Германия се е състоял икономически форум, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара, като част от посещението на президента Румен Радев там.

Страната ни е била представена конкретно от здравния туризъм. Това е една от възможните индустрии, в които България трябва да влага енергия, ресурс и мисъл, ако иска да се позиционира, като качествена дестинация за целогодишен здравен туризъм. Тя сподели, че здравният туризъм във времената на ковид е показал устойчивост, защото освен това той е социален, зелен и в унисон с политиката, която ЕС провежда.

Търсят стопанин на банята в Банкя

Търсят стопанин на банята в Банкя

Бъдещият концесионер ще трябва да вложи 4 млн. лв. в реновираната сграда

"Хората, пострадали от ковид, или тези, които са осъзнали, че ползвайки средствата на природата в комбинация със съвременните техники и методи за превенция, профилактика и рехабилитация могат да си заздравят имунната система и съответно да прекарат ковид с по-леки форми", каза Кацарова.

България е на второ място в Европа по находища на минерални източници. Страната ни трябва да промотира тази възможност, защото нашите минерални води са нашето богатство, убедена е тя.

В същото време в България профилактиката е сведена до това, че около 50 хил. души да могат да се възползват от програмата на НОИ за превенция чрез използване на природните ресурси и, че който реши да инвестира в превенцията и профилактиката на населението ще намали разходите за здравеопазване.

Авария остави цял Велинград без вода

Авария остави цял Велинград без вода

Повредата е в главен водопровод в града

За инфраструктурата на геотермалните извори отново трябва държавна политика, защото няма как частниците да инвестират в обща инфраструктура. Ако "България се ребрандира", това е възможност да влезем в по-високия клас туристически дестинации, което ще надгради и съществуващия продукт, смята Сийка Кацарова.