Без нито едно масово хранително отравяне приключи летния сезон, въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, отчитат от Българската агенция за безопасност на храните.

За периода от 02 юни 2017г. до 10 септември 2017г. инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са извършили общо над 4195 проверки, извън текущия официален контрол. Някои проверки бяха съвместно с други държавни институции - Нaционална агенция по приходите, Министерство на вътрешните работи, Регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите и други.

Арестуваха двама служители на БАБХ, докато взимат подкупа си

Арестуваха двама служители на БАБХ, докато взимат подкупа си

Разследването продължава

В резултат на инспекциите са съставени общо 160 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 369 предписания. Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е близо 1 тон - възбранени и бракувани са 429,4 кг месо и месни заготовки. Те са били с изтекъл срок на реализация и без маркировка.

Бракувани са 73 кг млечни продукти с изтекъл срок на реализация и неправилно съхранение. Сред тях са 156 кг термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг живи миди без етикет и документи, 97 броя яйца, 20 кг сладолед, 25 кг рибни продукти без етикети и 270 кг орехи без документи за произход и годност.

Уволниха началника на БАБХ Добрич заради "суджук гейт"

Уволниха началника на БАБХ Добрич заради "суджук гейт"

Временно изпълняващ длъжността е Даниел Денев

Инспекторите са затворили 22 обекта. Основните причини са несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация - лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене. Един обект на територията на ОДБХ - Бургас е заличен за системни нарушения и неизпълнение на заповед за спиране експлоатацията на обект.

БАБХ иззе тонове храни и затвори 13 обекта

БАБХ иззе тонове храни и затвори 13 обекта

Ивършени са над 3000 извънредни проверки

Сред нарушенията са пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация.