Българчетата са на първите места по употреба на сладки храни и безалкохолни напитки със захар. Това сочи проучване за здравните навици на децата, представено на конференция за детско здравеопазване.

Родната младеж прекалява с консумацията на алкохол. Младежите ни са на първо място по употребата на бира. Много бира се пие от българските ученици, смутена е доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на БАН.

Трябва повече да се говори с децата на тема здравословно хранене, препоръча тя.

Най-често консумираната храна са сладките неща (43,8%). Следват зеленчуците (41,1%), плодове (36,7%) и безалкохолни напитки със захар (34,5%).

В челната десятка сме и по наднормено тегло. Момчетата са по-застрашени от наднормено тегло, отколкото момичетата. За сметка на това момичетата по-тежко преживявали проблемите с килограмите, посочи Василева.

Близо една четвърт от момчетата и 13% от момичетата са с наднормено тегло. Оказва се, че физическата активност намалява с възрастта. 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. При момчетата процентът е 21%. 

На челните места сме по употреба на алкохол и цигари. Доц. Лилия Василева си обяснява този притеснителен факт с българския бит - пием и пушим. Нашите момичета пушат повече от момчетата.

Изследването е направено сред 4796 ученици от 5, 7, 9 клас сред общо 311 класа от 163 училища.

Нашите юноши са доволни от живота. По скалата от 1 до 10 младежите ни дават оценка 7-8 по удовлетвореност. Децата са удовлетворени от семейните отношения. В същото време са в челните позиции по здравословни оплаквания.

На последно място по подкрепа от съучениците сме. Има тормоз в училище, призна Василева. Най-тормозени са 11-годишните. В ролята на училищни насилници са 15-годишните момчета. Момичетата са по-малко тормозени. Виновна за това е агресивността в обществото, смята Лилия Василева.

Най-честите оплаквания на децата са от изнервеност (36,8%) и лошо настроение (30,9%).

77% от 15-годишните никога не са пробвали канабис. Въпреки това, по честота на употреба сме в челни позиции. 40% от 15-годишните момчета и 21%от момичетата споделят, че са имали сексуални контакти.