Туморите на мозъка съставляват между 8 и 9% от всички новодиагностицирани тумори, като тези на главния мозък са 5-6%, а 1.5-1.8% са на гръбначния мозък. От туморите на Централната нервна система (ЦНС) 15-20% са в детска възраст.

По данни от Америка и Канада 23,5 нови случаи на първични мозъчни тумори на 100 000 население се откриват всяка година. Въпреки че няма точна статистика, предполага се, че тези цифри са подобни и за България.

2/3 от първичните мозъчни тумори са злокачествени, а съотношението между жените и мъжете при туморите на ЦНС е 55/45. Те са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 години и на трето място във възрастовата група между 20 и 39 години.

В България проблемът е, че мозъчните заболявания се диагностицират много късно. Хората предпочитат да си лекуват главоболието с МИГ 400, вместо да отидат на лекар, коментира доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Над 2300 операции със средна, голяма и изключително голяма сложност се правят в болницата всяка година. Към клиниката функционират единствените в страната Център за функционална неврохирургия и Референтен център по мозъчно-съдови заболявания. Тя е една от малкото, в която се оперират хипофизни аденоми по изцяло ендоваскуларен метод през носа, както и единствената, в която по хирургичен път се лекуват пациенти с Базедова болест.

Съществуват повече от 120 различни типове мозъчни тумори, което прави трудна диагностиката им. Тъй като някои от тях се намират в чувствителни зони, свързани с движението, емоциите, дишането, те могат драматично да влошат начина на живот на пациентите.

Мозъчните тумори при децата са различни от тези при възрастните и често се третират по различен начин. И въпреки, че в около 60% от случаите животът на подрастващите може да бъде спасен, те често остават с дългосрочни странични ефекти.

Сред най-честите симптоми за мозъчен тумор при възрастните са: промени в поведението, когнитивни промени, замайване или нестабилност, замъглено или двойно виждане, чести главоболия, които не са поддават на облекчение със стандартните медикаменти, проблеми със слуха, сутрешно гадене и повръщане.

Симптомите при децата са подобни като тези при възрастните, но има още няколко, на които родителите могат да обърнат внимание: прекомерно пиене на вода и уриниране, ранен пубертет

При бебета притеснителни симптоми са: изоставане в развитието, увеличение на обиколката на главата