България е на седмо място по влагане на антибиотици в производството на пилешко месо. Това обаче не означавало, че антибиотиците присъстват в крайния продукт, заявиха пред bTV епидемолози.

Съмненията и историите за качеството на пилешкото месо и съдържанието му на антибиотици и хормони са масово разпространени у нас. Много родители не дават на децата си пилешко, защото са убедени, че в него има химия, която може да бъде вредна за здравето.
Лекари също препоръчват на родители да не дават на малките си деца пилешко заради неговото съдържание. Антибиотиците в пилешкото също така предизвиквали по-голяма смъртност при хората, защото лекарствата спирали да действат на организма им.

Антибиотици в месото няма, уверява БАБХ

Антибиотици в месото няма, уверява БАБХ

Добитата продукция през карентния период не се допуска в хранителната верига

Едно от последните проучвания обаче показва друго. При направен тест на пилешко месо, закупено от търговската мрежа, в крайния продукт не е установено наличие на антибиотици и хормони. Опитът е бил проведен от екип на bTV в акредитирана лаборатория на Агенцията по безопасност на храните и е бил съсредоточен единствено върху съдържанието на остатъци от антибиотици и хормони в месото.

Според главния епидемолог д-р Ангел Кунчев у нас се наблюдава значително по-голям проблем при хвърлянето на антибиотици в околната среда. Проблеми възниквали и при прекомерната употреба на лекарствата. В този контекст Кунчев призова хората да не приемат антибиотици при вирусни заболявания, както и да не прекъсват предсрочно лечението си с предписан антибиотик.

Огнище на птичи грип и в Пазарджишко

Огнище на птичи грип и в Пазарджишко

10 села в областта са поставени под наблюдение