България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар "Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб".

Според него потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи.

По думите му през тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000.

"Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото", подчерта Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Търси се и вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България.

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Първото обучение ще се проведе между 6 и 10 май

В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, като ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, обясни проф. д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Турция. През този период донорството се е увеличило 10 пъти. Според него много важни са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората.

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, обясни проф. Клепетко

В Турция имаме същите проблеми като в България с даряването на органи и чакащите за трансплантации са хиляди, отбеляза д-р Айше Озкан, координатор за трансплантации на органи към Изследователски център към Университета Istinye.

Тя обяви, че над 23 000 пациенти чакат за трансплантации на бъбреци и 2500 човека за черен дроб. Годишно се извършват 4000 на бъбреци и 1500 на черен дроб. В Турция е разрешено кръстосаното донорство. Освен това се правят всички видове трансплантации. Вече има такива на матка, лице, дори и на ръце, подчерта Айше Озкан.

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"