29-годишната Илияна Христова е включена от вчера в списъка на чакащите пациенти за белодробна трансплантация на Евротрансплант. До настъпването на донорска ситуация здравето на Илияна ще бъде проследявано от белодробните специалисти на ВМА, съобщиха от МЗ.

В началото на април 29-годишната Илияна Христова от Варна замина за Виена, за да бъде оценено състоянието й. След прегледите тя беше одобрена за белодробна трансплантация.

Вписването й в регистрите е резултат от подписаното в края на януари 2019 г. споразумение между България и Виенската многопрофилна болница. През месец януари беше сключено споразумение с клиниката във Виена, което ще даде възможност на няколко българи да получат шанс за живот.

Припомняме, екип от български лекари замина в столицата на Австрия на обучение през месец май. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване.

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, обясни проф. Клепетко

Освен Илияна още един българин беше във Виена за оценка на здравословното му състояние. На този етап той не е включен в листата на Евротрансплант поради наличие на контраиндикация.

През юли още двама пациенти, включени в българската листа на чакащите за белодробна трансплантация, да заминат за консултация с австрийските медици.

Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб. В момента специалисти от ВМА продължават да извършват преоценка на състоянието им.

Междувременно в страната други 16 българи чакат за белодробно трансплантация.

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"