Българска болнична асоциация (ББА) разкритикува остро управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев заради изказването му преди дни в телевизионно интервю, че "няма нито една частна болница, която да е създадена, за да решава медицински проблеми".

"Това изказване буди недоумение - излиза, че частните болници не решават медицински проблеми, а някакви други - вероятно произвеждат пластмасови изделия или търгуват с обувки или може би развиват някаква незаконна дейност. Това е недопустима обида към хилядите лекари, които решават изключително съществени здравни проблеми на милиони български граждани", изтъкват от болничната асоциация в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Дефекти в здравеопазването генерират проблеми в държавните болници

Дефекти в здравеопазването генерират проблеми в държавните болници

Областните болници, "Пирогов", ВМА, ИСУЛ, да са пред скоби, иска Манолова

От ББА посочват, че в обществото не било тайна, че в много случаи частните болници предоставят по-добри здравни услуги от държавните болници.

"Ние категорично заявяваме, че в частните болници нерегламентираните плащания са много по-малко отколкото в държавните. Все повече пациенти се обръщат за решаване на техните здравни проблеми към частните болници. Никой управител на Здравна каса по света не си е позволявал такива думи към частните болници", категорични са от асоциацията.

"Да, има държави, където няма частни болници - например Северна Корея - може би д-р Дечев мечтае да се върнем към техния здравен модел", недоумяват от Българската болнична асоциация. 

Според тях са абсолютно неверни думите на управителя на НЗОК, че в другите държави здравноосигурителните каси не плащали на частните болници, напротив - точно обратното било в почти всички държави по света, с изключение вероятно само на Северна Корея и няколко подобни държави. "Нима в Германия здравноосигурителните каси не плащат на частните болници", питат реторично от ББА. 

Нов "Индекс на болниците" ориентира пациенти към лечебните заведения у нас

Нов "Индекс на болниците" ориентира пациенти към лечебните заведения у нас

Над 17 000 души умират от онкологични заболявания годишно в България

Поставят акцент върху известен факт, а именно, че частните болници не са в равнопоставено положение с държавните, въпреки че практически всички са търговски дружества. В много от държавните болници непрестанно се налива държавна помощ и въпреки това голямата част от държавните болници са на огромна загуба, поради неконтролираните харчове.

"Обръщаме се към Вас, защото за всички изглежда, че държавата започна разправа с частните болници. Само пример - беше отнет лиценза на частна болница заради недоказано едно единствено твърдение за нарушение. Има държавни болници със стотици нарушения, срещу които не се взимат мерки", настояват от ББА.

"Ние от ББА не делим болниците на частни и държавни, а ги ценим по качеството на медицинските услуги, които предоставят - нямаме нищо против държавните болници, но подобни твърдения, като това на г-н Дечев са абсолютно неверни и само създават разделение между частните и държавните болници, което е изключително вредно за здравната ни система", категорични са от асоциацията.

ББА има амбицията да бъде обединител на всички лечебни заведения у нас - за болнична и извънболнична помощ - независимо от собствеността - частна, общинска или държавна.