Мерките действат. Практически разпространението на заразата е стопирано. Броят на разболяващите се, включително и тези, за които се налагат реанимационни мероприятия, остава далеч под капацитета на здравната ни система. 

Това написа в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук бившият здравен министър Стефан Константинов.

"Това обаче е добра новина само в случай, че в близките месец-два се очаква да се появи лекарство или ваксина, или слънцето и топлото време да попречат на разпространението на вируса. Първите две почти сигурно е, че няма да се случат. За слънцето и топлината - остават единствена надежда", коментира д-р Константинов.

Ако сега мерките отпаднат, резултатът почти сигурно ще бъде такъв, какъвто все едно никога не сме имали карантина и ограничения, категоричен е той. Но колко време извънредното положение може да остане и каква цел се гони? Дали не е време вече да се помисли някои от твърде спорните ограничения да се модифицират? Подсказвам - ходенето в парка и планината, пише д-р Стефан Константинов.

Той е съгласен да остане забраната за събиране, но пита какво лошо има някой да се разходи под слънчеви лъчи сам, без куче.

много добре, че се отмени заповедта навсякъде да се ходи с маски. Това щеше да доведе само до изостряне на дефицита им и покачване на цените (а маските са от витална необходимост за болниците!), без да донесе никакъв ефект", категоричен е бившият здравен министър.

Тези изводи са на база на неговия анализ от данните на Национионалния оперативен щаб, огласени по-рано през деня.

618 са вече потвърдените случаи на COVID-19 у нас

618 са вече потвърдените случаи на COVID-19 у нас

32 са в интензивни клиники, общо 230 са в болница

Отпада вариантът за пълзящата безсимптомна зараза. Ако приемем тестуваните 1016 полицаи за представителна извадка (бяха обявени като такава) то излиза, че само 0,9% от населението се е срещнало с вируса и се предполага, че има имунитет към него.

По думите му, резултатите са твърде далеч от посочваните 70%, които могат да осигурят спиране на предаване на заразата. 0,9% от 7 милиона е равно на 63 000 души. Което пък би значело, че за всеки един от доказаните заразени - 611 към 9 април, има около 1000, които не са доказани. Т.е. съотношението известни - неизвестни не е 1:11, а 1:1000, изчислява медикът, който сега ръководи столичната окнологична болница УСБАЛО ЕАД.

Той самият признава, че тази сметка може и да не е точна, защото не е ясно дали полицаите могат да се приемат за представителна извадка на цялото население. Те се срещат с много хора, а един пенсионер - не. Което би предполагало броя на вече имунизираните да е още по-малък от 0,9% от населението. Освен това приравняване на заразен с вирус SARS CoV - 2 и болен от COVID-19 продължава (поне медийно), та и на мен не ми я ясно - 611 болни ли са, или това е тоталната бройка на доказаните заразени, пише д-р Константинов.