Като невярно определи твърдението, че е "скачано по корема" на починалата в Сливенска болница родилка д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС и специалист по акушерство и гинекология.

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Прокуратурата разследва смърт в болница

Повод за изявлението му пред bTV е смъртта на родилката Ренета Томова в Сливен.
Според д-р Борисов методът "Кристелер" не е забранен и при него няма "скачане по корема". Може да има по-силен натиск, но екипът реагира според ситуацията.

Всеки недостатък на здравната система се приписва на лекарската гилдия, според д-р Борисов.

Китайка роди тризначета с шест дни разлика

Китайка роди тризначета с шест дни разлика

Момченцето е родено на 21 февруари, две момиченца - на 27 февруари

Припомняме, прийомът "Кристелер" е медицинска практика за избутване на плода с натиск върху корема на майката. Методът се прилага от XIX век. Целта е ускоряване на раждане при слаби напъни и липса на кислород за бебето. Той се прилага, когато жената не може да напъва, а бебето има нужда от кислород. При жената прийомът на Кристелер предизвиква огромна болка и невъзможност да напъва самостоятелно.

Този метод е забранен в повечето европейски държави, но продължава да се прилага в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция. Причината за неговата забрана са множеството усложнения както за майката, така и за плода.

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Бебето е в много тежко състояние

За друг случай с починала родилка в Плевен от края на юли, д-р Борисов заяви, че става въпрос за неуспешна интубация, което не се води лекарска грешка.

Припомняме, ден по-рано, на 21 август от Министерството на здравеопазването обявиха, че има нарушение, не е прегледана устната кухина на жената преди операцията.
Акушер-гинеколозите бяха обвинявани за този случай, но се оказа, че те нямат вина, каза още д-р Борисов. По думите му анатомията на всеки човек е индивидуална и при пълна упойка се променят действията на носоглъдката.

Припомняме, информацията за образувана проверка по случая бе публикувана на 30 юли. Ръководството на болницата също назначи проверка.

Близките на починалата изразиха съмнението си за лекарска грешка.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков тогава обяви, че очаква предварителните доклади за починалата родилка в Плевен.

Информацията излиза три дни след смъртта на родилка в Сливен.

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Не е проверена устната кухина на пациентката